Distribució geogràfica

El cafè creix en la franja compresa entre el Tròpic de Càncer i el de Capricorn, zones amb climes càlids i humits.Les característiques que defineixen bàsicament les seves qualitats depenen majoritàriament de les seves varietats i de la seva procedència.D'aquí es deriva, que a continuació plasmem les diferents varietats del cafè :

CAFÈ ARÀBICA RENTAT

Fruit de la Coffea Aràbica amb grans enormes, de forma el·líptica i amb coloració verd-blavent i olor a verd. Contingut en cafeïna entre 0.3 i 1.2% en pes. Torrat desenvolupa bé en volum, i en la tassa és un cafè aromàtic, d'excel·lent paladar amb una acidesa bucal que creix en funció de l'altura de la plantació. Països productors en general els estafricans (Etiòpia,Kenya i Tanzània) i centreamericans (Puerto Rico,Cuba, Haití, Jamaica, Santo Domingo, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Mèxic, Panamà, Salvador i Nicaragua). Cafès utilitzats per a obtenir fórmules de qualitat.

CAFÈ ARÀBICA NO RENTATA

Varia del Aràbica rentat que el seu tractament de despolsat es realitza en absència de l'aigua, per ser aquesta escassa en les zones de cultiu. Així per exemple a Brasil,Índia i Àfrica Central l'assecat de la cirera es realitza en grans patis al sol. Això comporta que el grà sigui més groguenc. Brasil és el primer productor amb un 30% de la xifra total de recol·lecció. El cafè verd en grà és diferent del rentat pel seu color i neteja i la seva olor és semblat a l'herba verda. Sabors amplis segons la seva procedència.

CAFÈ ROBUSTA NO RENTAT

Fruit de la Coffea Canephora. Es va descobrir després del Aràbica, al no ésser atacat aquest "cafeto" pel fong Hemilea Vastatrix. La seva procedència és en general de països africans (Uganda, Camerun i Costa d'Ivori )i asiàtics (Índia, Indonèsia i Vietnam). L'arbre és més resistent als canvis climàtics, però la seva producció és inferior en qualitat i quantitat. El cafè Robusta té un gra rodó, regular de color marró groguenc i amb olor a palla seca. Contingut en cafeïna entre el 2 i 4% en pes i el seu sabor amarg i es pega al paladar.

CAFÈ ROBUSTA RENTAT

En països rics en aigua, una vegada recol·lectades les cireres de cafè robusta, les hi tracta per vies humida, el que afavoreix l'eliminació de defectes i la total desaparició de terra i pedres que donen al cafè sabor a terra o a terra mullada i l'absència de pedres que evita problemes mecànics en la moturació. Cafè benvolgut per a la formulació de cafès gourmet amb cos i oposats principalment en Java, Índia, Indonèsia i Nova Guinea.

CAFÈ CARACOLILLO

No és un varietat de l'arbust, sinó un grà defectuós que es desenvolupa en els extrems de les branques, al no aconseguir la sàvia necessària per al seu creixement normal. És un grà que creix sobre si mateix. És molt benvolgut pel seu paladar madur i afrutat, al ésser un cafè que rep tota la llum solar i l'aigua de la pluja.